Sigla ADRSE
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est
Regiunea Sud-Est


Proiectul KOLISOON

Descrierea proiectului Kolisoon finantat in cadrul Programului LIFE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est a fost partenera in proiectul Kolisoon finantat in cadrul programului LIFE (cod proiect: LIFE06 ENV/IT/235).

Perioada de implementare a proiectului a fost 01.12.2006 – 30.09.2009.

Bugetul total a fost 597.345,69 EUR, din care bugetul alocat ADR SE - 37.614,78 EUR. Contributia proprie a beneficiarului fiind 50% din costul total.

Parteneri in proiect: ISRIM Scarl Terni Italia (partenerul lider), TAM SpA Italia, EUROCEI Spania, ADR SE Romania.

Titlul proiectului Kolisoon: O metoda noua automatizata pentru analiza bacteriei Escherichia coli in afluentii apei reziduale.

Principalul obiectiv al proiectului Kolisoon a fost construirea unui sistem automat on-line de detectare rapida a bacteriei E-coli precum si diseminarea acestei noi abordari stiintifice.

Activitati ale proiectului Kolisoon:

 1. Proiectarea executiva a unui sistem automat pentru analiza on-line a bacteriei Escherichia coli in afluentii apei reziduale, sistem dotat cu aparat de autoesantionare, aparat de filtrare, echipament de securitate si instrumentar necesar.
 2. Constructia prototipului incluzand stadiile de furnizare de material, asamblare, programare PLC si redactare manuala.
 3. Testare in laborator cuprinzand realizarea de parametri, verificarea functionarii corespunzatoare a prototipului, prima evaluare de precizie si acuratete, determinarea limitelor de detectare.
 4. Testarea pe teren a uzinelor de tratare a apei reziduale in vederea evaluarii linearitatii, preciziei, acuratetii si selectivitatii probelor comparativ cu tehnicile traditionale pentru cuantificarea bacteriei E-coli in afluentii apei reziduale si validarea acestei metode.
 5. Strategia de transferabilitate prin analiza cost-beneficiu pentru uzinele de tratare a apei reziduale, ca potentiali utilizatori deja identificati, urmata de o evaluare a potentialurilor de pe piata in vederea interschimbului tehnologiei in contexte similare cum ar fi apa pentru bazine, pentru baie, apa reziduala necesara pentru agricultura, cresterea de scoici, racire industriala sau irigatii in contexte diferite pentru a constata daca sistemul automat este transferabil in aplicatii microbiologice similare.
 6. Diseminarea si difuzarea au drept scop constientizarea autoritatilor publice, uzinelor de tratare a apei reziduale, agentiilor de mediu in legatura cu problematica centrala in garantarea calitatii igienei pentru organismele din apa marina sau fluviala.
 7. Managementul activitatilor programate in proiect si prezentarea rezultatelor proiectului Kolisoon catre Comisia Europeana.

Rezultatele asteptate ale proiectului Kolisoon:

 • Un sistem on-line automat pentru analiza microbiologica incluzand pasii de realizare de mostre, filtrare si detectare;
 • O procedura noua de autocontrol pentru analiza bacteriei Escherichia coli in afluentii apei reziduale capabila sa colecteze rapid si continuu rezultate in vederea avertizarii imediate in cazul aparitiei unor probleme neasteptate;
 • Un instrument de evaluare in timp real a abaterii continutului bacterial prin procedee alternative de dezinfectie;
 • Introducerea acestei tehnici inovative in uzinele de tratare a apei reziduale ca procedura de autocontrol de avertizare timpurie;
 • Diseminarea si transferul tehnologiei catre toate organizatiile implicate in managementul apei reziduale.

ADR SE a fost implicata in activitatea de diseminare si difuzare a rezultatelor proiectului Kolisoon prin organizarea unui atelier de lucru in Regiunea de Dezvoltare Sud-Est pentru actorii locali, regionali si nationali, tiparirea de brosuri si organizarea unei sesiuni de instruire pentru potentialii actori interesati de rezultatele proiectului Kolisoon.

Evenimente:

 • In 11 decembrie 2008 a avut loc la Terni a treia intalnire in cadrul proiectului, unde s-au discutat premisele realizarii activitatii de diseminare a rezultatelor proiectului Kolisoon in 2009;
 • In perioada 2-3 iulie 2009 va avea loc la Terni conferinta internationala pentru proiectul Kolisoon cu tema: „Viziune integrata asupra tratarii apei reziduale din mediul urban si domeniul agro-industrial si monitorizarii: rolul cheie jucat de uzina de tratare a apei reziduale”.

Persoane de contact:

Claudia CIOROIU (tel.: 0339401018, fax: 0339401017, )

Accept

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.Detalii