Sigla ADRSE

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est
Regiunea Sud-Est


Regiunea de Dezvoltare Sud-Est

Regiunea de Sud-Est Regiunea Sud-Est este situată în partea de sud-est a României,
acoperind 35.762 km² sau 15 % din suprafața totală a țării,
regiunea este a doua ca mărime din cele 8 ale României.

Regiunea de Sud-Est a Romaniei este un colt magic datorita oamenilor care primesc si daruiesc atat de multe lucruri, datorita caldurii lor sufletesti si a ospitalitatii, dar mai ales a caracterului unic oferit de formele de relief. Este singura regiune a Romaniei unde toate formele de relief se imbina si se contopesc intr-o perfectiune divina. De la tarmul Marii Negre, in judetele Constanta si Tulcea trecem prin podisul Dobrogei, strajuit la nord de Muntii Macinului, pentru ca mai apoi sa traversam prin lunca Dunarii in campia Baraganului si Covurluiului, in judetele Braila si Galati, si sa ajungem la Subcarpatii de Curbura si Carpatii de Curbura, in judetele Vrancea si Buzau. Estul regiunii este strajuit de Delta Dunarii, unica in Europa, si care atrage an de an, prin farmecul ei, turisti din toata lumea. Si cum parca atat nu ar fi fost de ajuns, natura ne-a oferit privilegiul ca batranul fluviu Dunarea sa strabata regiunea prin judetele Constanta, Braila si Galati, pentru ca mai apoi, in judetul Tulcea, sa se verse prin Delta direct in Marea Neagra.

Fie ca sunteti un turist infocat sau un iubitor al naturii si al frumusetilor sale, fie ca sunteti un impatimit al celor doua, aici la noi ati gasit locul pe care il cautati. Locul unde veti primi binecuvintarea naturii, dar si aroma vinurilor, mai ales a celor negre, precum Feteasca Neagra, considerate pe buna dreptate ca fiind sangele Domnului, atat datorita gustului divin, cat si calitatilor lor curative. Putini stiu ca de fapt vinurile vrancene, buzoiene sau dobrogene au facut celebra atat regiunea de Sud-Est, cat si Romania, incantand si inveselind prin savoarea si parfumul lor, inca din timpuri stravechi, simturile curtezanilor marilor case regale europene.

Toate acestea sunt incununate de rodul bogat al pamanturilor din campii, din lunca Dunarii, sau din dealurile si podisurile din regiune. Putini sunt cei ce nu stiu ca aceste locuri, in special Campia Baraganului, au fost considerate din totdeauna „granarul Europei”.

De mentionat este si faptul ca Regiunea Sud-Est este a doua ca marime din Romania si, in contextul integrarii in Uniunea Europeana va reprezenta o granita importanta cu Moldova si Ucraina, constituind astfel extremitatea estica a Europei continentale. Granita cu aceste state, dar si cu Bulgaria la sud, precum si deschiderea la Marea Neagra, atat prin litoralul romanesc, cat si prin gurile de varsare ale Dunarii, ii ofera Regiunii Sud-Est o importanta geopolitica si geostrategica deosebita, atat pentru UE, cat si pentru NATO.

Accept

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.Detalii