Regiunea de Dezvoltare Sud-Est
|
Regiunea Sud-Est este situată în partea de sud-est a României,
acoperind 35.762 km² sau 15 % din suprafața totală a țării,
regiunea este a doua ca mărime din cele 8 ale României.
|
Regiunea de Sud-Est a României este un colț magic datorită oamenilor care primesc și dăruiesc atât de multe lucruri, datorită căldurii lor sufletești și a ospitalității, dar mai ales a caracterului unic oferit de formele de relief. Este singura regiune a României unde toate formele de relief se îmbină și se contopesc într-o perfecțiune divină. De la țărmul Mării Negre, în județele Constanța și Tulcea trecem prin podișul Dobrogei, străjuit la nord de Munții Măcinului, pentru ca mai apoi să traversăm prin lunca Dunării în câmpia Bărăganului și Covurluiului, în județele Brăila și Galați, și să ajungem la Subcarpații de Curbură și Carpații de Curbură, în județele Vrancea și Buzău. Estul regiunii este străjuit de Delta Dunării, unică în Europa, și care atrage an de an, prin farmecul ei, turiști din toată lumea. Și cum parcă atât nu ar fi fost de ajuns, natura ne-a oferit privilegiul ca bătrânul fluviu Dunărea să străbată regiunea prin județele Constanța, Brăila și Galați, pentru ca mai apoi, în județul Tulcea, să se verse prin Deltă direct în Marea Neagră.
Fie că sunteți un turist înfocat sau un iubitor al naturii și al frumuseților sale, fie că sunteți un împătimit al celor două, aici la noi ați găsit locul pe care îl căutați. Locul unde veți primi binecuvintarea naturii, dar și aroma vinurilor, mai ales a celor negre, precum Fetească Neagră, considerate pe bună dreptate ca fiind sângele Domnului, atât datorită gustului divin, cât și calităților lor curative. Puțini știu că de fapt vinurile vrâncene, buzoiene sau dobrogene au făcut celebră atât regiunea de Sud-Est, cât și România, încântând și înveselind prin savoarea și parfumul lor, încă din timpuri străvechi, simțurile curtezanilor marilor case regale europene.
Toate acestea sunt încununate de rodul bogat al pământurilor din câmpii, din lunca Dunării, sau din dealurile și podișurile din regiune. Puțini sunt cei ce nu știu că aceste locuri, în special Câmpia Bărăganului, au fost considerate din totdeauna „grânarul Europei”.
De menționat este și faptul că Regiunea Sud-Est este a doua ca mărime din România și, în contextul integrării în Uniunea Europeană va reprezenta o graniță importantă cu Moldova și Ucraina, constituind astfel extremitatea estică a Europei continentale. Granița cu aceste state, dar și cu Bulgaria la sud, precum și deschiderea la Marea Neagră, atât prin litoralul românesc, cât și prin gurile de vărsare ale Dunării, îi oferă Regiunii Sud-Est o importanță geopolitică și geostrategică deosebită, atât pentru UE, cât și pentru NATO.