Sigla ADRSE

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est
Regiunea Sud-Est

Sigla ELENA Sigla IS

Proiectul „Eficiența Energetică pentru Clădiri Publice Sud-Est”

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est implementeaza proiectul „Eficienta Energetica pentru Cladiri Publice Sud-Est” finantat prin Instrumentul financiar ELENA (European Local ENergy Assistance) gestionat de Banca Europeana de Investitii (BEI) prin Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Scopul proiectului este acela de a acorda sprijin entitatilor publice (autoritati publice locale si universitati) din Regiunii de Dezvoltare Sud-Est in vederea realizarii documentatiilor tehnico-economice necesare proiectelor de investitii care vizeaza cresterea eficientei energetice a cladirilor publice.

Prin intermediul proiectului, vor fi elaborate documentatiile tehnico-economice (audit energetic, expertiza tehnica si documentatia de avizare a lucrarilor de interventie (DALI), inclusiv verificarea tehnica a acestora) pentru cladirile publice din domeniile administrativ, educatie, sanatate si social incluse in portofoliul programului de finantare. ADR SE va pune la dispozitia benificiarilor finali (autoritati publice locale si universitati) documentatiile elaborate, cu scopul asigurarii unui nivel calitativ superior al acestora in vederea pregatirii proiectelor de investitii care vor fi finantate prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027 (PR Sud-Est 2021-2027), Planul National pentru Redresare si Rezilienta (PNRR), alte surse de finantare.

Gradinita

Sursa: Foto Gradinița "Codruta" Galați (clădire reabilitată prin POR)

Solutiile tehnice care vor fi propuse prin documentatiile tehnico-economive vor conduce la o economie de energie primara de minim 40% si o reducere a emisiilor directe si indirecte de gaze cu efect de sera.

Printre masurile de eficienta energetica propuse se numara:

  • izolarea termica a peretilor, a acoperisurilor, a subsolurilor, a parterului si a tevilor de la sol;
  • inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare;
  • utilizarea unui sistem optimizat de control si reglare a instalatiilor tehnice;
  • modernizarea sau inlocuirea sistemelor de ventilatie si incalzire cu sisteme eficiente din punct de vedere energetic;
  • inlocuirea instalatiilor ineficiente (ex. iluminat);
  • instalarea de sisteme alternative de producere a energiei (ex. panouri fotovoltaice, pompe de caldura).

Perioada de implementare a proiectului: 36 de luni, intre 1 iunie 2023 si 31 mai 2026.

Valoarea totala a proiectului este de: 2.722.240 euro, din care 2.450.000 euro reprezinta valoarea nerambursabila aprobata de catre BEI. ADR SE va asigura o cofinantare de 10% din valoarea totala a proiectului.

PDF Comunicat semnare contract ELENA

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati:

www.eib.org/elena

„Proiect cofinantat din Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene”

Disclamer:

Singura responsabilitate pentru continutul acestei pagini web revine autorilor. Acesta nu reflecta in mod necesar opinia Uniunii Europene. Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru utilizarea informatiilor continute in aceasta pagina web.

Accept

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.Detalii