Sigla ADRSE
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est
Regiunea Sud-Est
Skip Navigation LinksHome > Cooperare Internationala > Transfrontaliera Structuri Implementare

Cooperare transfrontaliera - Structuri de implementare

Autoritatea Comuna de Management pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ucraina – Rep. Moldova, Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria si Programul de Cooperare in Bazinul Marii Negre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontaliera (BRCT) sunt structuri create prin asocierea Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala localizate in apropierea zonelor de granita, avand ca scop asigurarea managementului programelor de cooperare transfrontaliera. Aceste birouri sunt organisme cu personalitate juridica, neguvernamentale, non-profit si apolitice, care functioneaza in domeniul dezvoltarii regionale si al cooperarii transfrontaliere. In Romania functioneaza 5 birouri regionale pentru cooperare transfrontaliera, la Iasi, Suceava, Timisoara, Oradea si Calarasi, prin asocierea Agentiilor de Dezvoltare Regionala din zonele de frontiera comuna.

Principalele obiective ale birourilor regionale pentru cooperare transfrontaliera sunt:

  • Promovarea cooperarii intre regiunile, comunitatile si autoritatile situate de o parte si de alta a frontierei Romaniei, pentru rezolvarea unor probleme comune;
  • Promovarea bunei vecinatati, a stabilitatii sociale si progresului economic din regiunile de frontiera, prin finantarea unor proiecte cu beneficii vizibile pentru regiunile si comunitatile din aceste regiuni.

Pentru realizarea acestor obiective, Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontaliera indeplinesc o serie de sarcini delegate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in scopul implementarii programelor de cooperare transfrontaliera.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est este membru fondator al:

  • Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Iasi (in asociere cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est);
  • Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava (in asociere cu Agentiile pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si Nord-Vest);
  • Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Calarasi (in asociere cu Agentiile pentru Dezvoltare Regionala Sud si Sud-Vest).

In cadrul Birourilor pentru Cooperare Transfrontaliera sunt constituite Secretariatele Tehnice Comune pentru cele doua programe, respectiv:

  • Secretariatul Tehnic Comun pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ucraina – Rep. Moldova este constituit in cadrul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava si Iasi;
  • Secretariatul Tehnic Comun pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria este constituit in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Calarasi.

Secretariatul Tehnic Comun sprijina Autoritatea de Management, Comitetul Comun de Monitorizare, Comitetul Comun de Selectie, Autoritatea de Audit si Autoritatea de Certificare in realizarea sarcinilor lor specifice. Mai concret, Secretariatul Tehnic Comun indeplineste atributii cu privire la: elaborarea documentelor de programare, asigurarea secretariatului Comitetului Comun de Monitorizare si al Comitetului Comun de Selectie, precum si asigurarea monitorizarii si implementarii programului.